MakerTjej och MakeHer i tidningen NSD 171021

Bild: Stina Spetth | Nytt försök. AnnaLena Renquist och Nemi Nilede har programmerat roboten tillsammans. Tyvärr gick det inte som planerat så x och y behöver justeras.

I förra veckan besökte lokaltidningen NSD Luleå Makerspace när vi hade kombinerat MakerTjej och MakeHer! Här kan ni läsa artikeln som publicerades 171021.

MakerTjej genomförs av Luleå Makerspace tillsammans med Luleå tekniska universitet och med ekonomiskt stöd från Google.

Roboten på bilden är Fable från Shape Robotics.

Medlemsbrev oktober 2017

Hej!

Nu har vi varit igång ett tag och det händer massor av spännande saker i vår förening. Vi har haft många studiebesök och intresset för makerrörelsen har ökat rejält den senaste tiden. Våra arrangemang under Porsödagen och Kulturnatten hade massor med besökare och antalet medlemmar har ökat rejält den senaste månaden.
Förra helgen hade vi ännu ett Game Jam i våra lokaler och i söndags flyttade vi in på universitetet för att hålla en workshop i spelskapande för tjejer 10-15 år.

Vi kommer att expandera lokalmässigt från och med november och slår upp dörren till lokalen som ligger vägg i vägg med våran nuvarande lokal. Det ger oss en total yta av drygt 200 kvm och nu får vi också en egen ingång direkt till våra lokaler. Bilder finns på vår Facebooksida.

Tanken är att vi ska investera i ytterligare verktyg och maskiner som exempelvis CNC-fräs, men vi tänker också att vi ska kunna organisera så att vi har olika temaavdelningar i spacet. Har du förslag på nya maskiner som du skulle vilja ha i vårt space så hör av dig till oss i styrelsen.

Vi inväntar fortfarande vår laserskärare och nu verkar det ändå som att den kommer inom en snar framtid.

Den närmaste tiden är det en hel del workshops i våra lokaler och några av dessa är särskilt riktade till de som identifierar sig som tjej/kvinna. Vi kommer att ha teman som att skapa med 3D-skrivare, programmera robotar, programmera med ljus och en workshop med tema ljuslyktor. Håll utkik på vår Facebooksida för anmälan.

Christoffer fortsätter att hålla öppet måndagkvällar för spelskapande. Till dessa kvällar kan du komma även om du inte kan något om hur man skapar spel.

Vill du kunna vara i spacet när du själv vill så finns det möjlighet att lägga en depositionsavgift på 250 kr för att få en egen nyckel. Nycklar kvitterar ni ut från Peter.

Jag vill påminna om vår Facebookgrupp som heter Luleå Makerspace medlemmar. Denna grupp är tänkt att fungera som en anslagstavla för diskussioner och utveckling. Kanske hittar du någon som är intresserad av samma sak som du och tillsammans kan ni hålla i en kväll med ett tema utifrån ert intresse.

/Agneta Hedenström
Ordförande Luleå Makerspace

Luleå Makerspace expanderar

Vi expanderar!! Från ca 171101 kommer vi att ta över grannlokalen på 92 m2 också. Detta betyder också att vi kan börja jobba med lite mer smutsiga maskiner som CNC-fräs. Fasaden kommer också att få lite skyltar och belysning samt vi flyttar ingången till den högra lokalen och slipper då kodlåset på som är i den andra entrén.

Välkomna!

 

 

MakerTjej Luleå 2017


Välkomna till MakerTjej Luleå 2017 ett arrangemang av Luleå tekniska universitet/SRT och Luleå Makerspace med stöd av Google.

MakerTjej Luleå är öppet för dig som är tjej och 10-15 år gammal.

I år kommer vi att delvis hålla till både på Luleå tekniska universitet och i Luleå Makerspace lokaler. Nytt för i år är att istället för en heldag så har vi nu spridit ut våra workshoppar på flera dagar/kvällar och ni kan välja att antingen delta i en eller flera av dem.

Vi har plats för 15 deltagare per tillfälle. Först till kvarn gäller. När en workshop är full stängs den.

Workshops:
OBS. Det krävs ingen tidigare erfarenhet mer än allmänt kunna använda en dator.

8 Oktober kl.9.30-12 Workshop 1 Lär dig skapa datorspel i Unity. Lokal: Luleå tekniska universitet
Vid denna workshop får du lära dig grunderna för att kunna skapa i 2D- och 3D-miljöer.

8 oktober kl.13-15.30 Workshop 2 Lär dig skapa datorspel i Unity. Lokal: Luleå tekniska universitet
Vid denna workshop får du lära dig grunderna för att kunna skapa i 2D- och 3D-miljöer.

10 Oktober kl.18-20 Workshop 3 Skapa med 3D-skrivare! Lokal: Luleå Makerspace
Vid denna workshop får du lära dig att skapa i 3D för att skriva ut i 3D-skrivare.

18 Oktober kl.18-20 Workshop 4 Programmera med rörelse! Lokal: Luleå Makerspace
Vid denna workshop får du programmera olika saker som rör på sig.

24 Oktober kl.18-20 Workshop 5 Programmera med ljus! Lokal: Luleå Makerspace
Vid denna workshop får du skapa och programmera något som lyser.

Du som har en egen dator får gärna ta med den, men det kommer också att finnas datorer på plats att låna. Mer information kommer till de som anmält sig.

Först till kvarn gäller. När en workshop är full stängs den.

Mer information kommer via mail när vi mottagit och sammanställt dina anmälningar.

Eventet är gratis tack vare stöd från Luleå tekniska universitet och Google.
OBS: Uteblir deltagaren utan giltig anledning så kommer vi att fakturera 300:-

Anmäl er här.