Nyhetsbrev maj 2015

Hej allesammans!

Här kommer ett litet nyhetsbrev från Luleå Makerspace.

Medlemmar

Föreningen växer och vi har nu 73 medlemmar varav 36% är tjejer. Även om majoriteten av våra aktiviteter är gratis för alla så är medlemskap viktigt för att kunna visa mot sponsorer som t.ex. Luleå Kommun att vi växer och finns. Nyhet är att man nu som ensam förälder kan betalar lika mycket som enskild medlem istället för familj med två vuxna (dvs, medlemskap per vuxen medlem som bor på den adressen). 200:- respektive 400:-
Självklart får våra medlemmar gratis nyttja föreningens utrustning samt få rabatter på inköp från Lawicel (elektronik) och 3D-verkstan (printertråd och tillbehör).

Föreningslokal 

Arbetet med att få till en föreningslokal går vidare och vi samarbetar nu med Studiefrämjandet som vi kommer att dela lokal med på Kyrkogatan 2 om allt klaffar. Lokalen är totalt 220 m^2 av vilka LMS hyr 80 m^2. Till det får vi tillgång till gemensamt kök som konferensrum samt en fräsh bastu och relax som vi kan nyttja gratis.
Preliminärt inflyttningsdatum är 150901.
Till den nya lokalen kommer vi att behöva utrustning samt möbler så har ni redan nu tips på möbler med mera vi kan få gratis (eller köpa mycket billigt) så säg till. Det är främst bord och (sköna) stolar som behövs.  Vi har dock ingenstans att mellanlagra dessa innan vi får vår föreningslokal (om nu ingen hojtar till om det också).

Aktiviteter

Vår Luleå Mini Mini Maker Faire som vi arrangerade tillsammans med Luleå Stadsbibliotek vad mycket välbesökt och omtyckt. Speciellt roligt var det att se riktigt små barn (2-3 år) som programmerade små drönare.  Stort tack till alla medlemmar som hjälpte till och ställde ut! Här är lite bilder från eventet: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.846524658750883.1073741835.570737782996240&type=1
Förra helgen var det också Stockholm Mini Maker Faire och i samband med det var det en träff för ”alla” svenska Makerspaces, Makers of Sweden. Vi beslutade att arbeta för att skapa en nationell Makerspace-förening.
https://www.facebook.com/MakersOfSweden

Kommande aktiviteter 

Föreningen arrangerar 150531 Sockerfigurshack. Lär dig göra snygga dekorationer i socker. Bara för föreningens medlemmar. Mer info och anmälan här:
https://www.facebook.com/events/732040553575649/ 
150530 är det Zombie-walk i Boden med samling 1200. Vi åker en liten delegation från LMS och zombiefierar oss. Någon som vill hänga på?
https://www.facebook.com/events/755667707798196/
150613 är det Luleå Pride-paraden och där är vi såklart med och stöttar. Vi är en liten grupp som redan nu bestämt oss för att vara med i paraden och om någon här vill hänga på så säg till. Eventuellt kommer vi även att ställa ut i Luleå Kommuns tält (ej klart ännu).
https://www.facebook.com/events/294899414040275/
150615 arrangerar LTU, Luleå Kommun och Kommunförbundet Norrbotten en MakerDay Luleå och LMS är med på ett hörn. Detta arrangemang är främst för lärare men öppet för alla vuxna som vill hänga med. Målet är att lära sig mer om making/skapande i skolan. OBS kostnad på 550:-
https://sites.google.com/site/makerdaylla2015/ 
150616 arrangerar LMS, MakerTjej och LTU tillsammans MakerTjej Luleå där vi gratis bjuder in tjejer i åldern 9-18 för en heldag på LTU med teknik, programmering, skapande etc. Sa jag att det är gratis? Just nu är det drygt 70 anmälda och mycket få platser kvar.
https://sites.google.com/site/makertjejluleaa2015/
150711 är LMS med i Hamnfestivalen och ställer ut precis som förra året.
 Vad exakt som ställs vet vi inte ännu men har du några idéer på saker du vill visa upp eller göra så säg till!!
Under hösten kommer Agneta att dra igång en aktivitetet som vi kallar MakerMamma som riktar sig till mammor och vuxna kvinnor som vill skapa utan klåfingriga gubbar i närheten :) Mer info kommer senare….

Övrigt

Boktips: Om ni vill köpa ett gäng Maker-böcker för en billig peng så kan ni göra det i detta elektroniska bokpaket i 11 dagar till. Mycket mycket prisvärt då ni bara betalar vad ni tycker det är värt!

Jag arbetar vidare med att få stöd från Luleå Kommun och det går vidare på två fronter just nu. ”Vanligt” föreningsstöd där vi har diskuterat med kommunen i över ett år utan att riktigt komma vidare (för vi passar inte in i något fack) samt ett större stöd där vi skulle bli en ambassadörsförening för Luleå. Det senare hänger enbart på att vi får klart vad lokalen kommer att kosta i hyra och en formell ansökan kan nog bli klar under nästa vecka.
 
LMS är förening som är mycket beroende av ert engagemang och vill ni hjälpa till någonstans eller till och med arrangera ett eget arrangemang så säg till bums! Utan er hjälp kommer det inte att hända så mycket!
Vad vill ni hända i föreningen? Skicka tips till mig på lämpligt sätt (epost, telefon, bredduva, chat, röksignaler etc.).  Nej, bara för att ni tipsar så betyder det inte att ni måste arrangera det!

Don’t be bored, do something! – Joey Hudy 

 
Med vänliga makerhälsningar
-Peter Parnes, Ordförande och Kreativ Motor!